Református Egyházi Alapiskola, Alistál

930 10 Alistál (Dolny Stál), Hlavná 85., Szlovákia
Telefon: +421 31-559-0418
Fax: +421 31-559-0418

Az intézmény (újra)alapításának éve:
1992

A régi, illetve új intézmény rövid története:
Az alistáli református iskola azzal a céllal jött létre, hogy összegyűjtse a környék magyar református gyermekeit, és számukra a több száz éves református oktatás hagyományaira támaszkodva protestáns nevelést nyújtson az előírt tananyag átadásán túl. Iskolánk volt az első református alapiskola a Felvidéken – az úttörőszerep minden szépségével és buktatójával.
Alapítására 1992-ben került sor, kezdetben alsó tagozatos iskolaként. Több éves működés után bővült a teljes felső tagozattal, így hét éve teljes szervezettségű alapiskolaként működik. Az alsó tagozat a község által felajánlott épületben, míg a felső tagozat a gyülekezet két épületében működik. Ez utóbbi két épület nem iskolának épült: az egyik a régi kántorlakás, a másik pedig korábban vendéglőként működött, majd a restitúció keretében visszakerült a gyülekezet tulajdonába. Az iskola nagyon szűkös keretek között kénytelen működni, az osztálytermek kicsik és egymásba nyílnak. Sem tornaterem, sem laboratórium nem áll rendelkezésre.
1999-ben elkezdődött az új iskolaépület építése. Sajnos 2002 óta pénzhiány miatt sem-milyen munkálatok nem folynak, az eddig felépült rész önerőből és holland segítséggel épült. Épületünk kétszintes: a földszinten két tanterem, tanári szoba, öltözők, szociális helyiségek, valamint a takarítónő raktára helyezkedik el; a magasított tetőtérben négy tanterem és szociális helyiségek találhatóak. Jelenleg az épület szerkezetkész állapotban van. Nagyon szeretnénk befejezni az épületet, hogy optimális körülmények között folyhasson tovább az iskolai oktatás.