Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Enying

8130 Enying, Kossuth Lajos u. 65-67.
Telefon: +36 (22) 372-981
Fax: +36 (22) 372-981
www.zeneiskola.hu
tlsr.ma@axelero.hu

Az intézmény rövidített elnevezése:
Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola

A fenntartó hivatalos (teljes) elnevezése:
Enyingi Református Egyházközség

A fenntartó székhelye:
8130 Enying, Kossuth Lajos u. 48.

A fenntartó telefonszáma(i):
+36 (22) 372-019

A fenntartó faxszáma(i):
+36 (22) 372-019

A fenntartó (elnökség) közérdekű E-mail címei:
tlsr.ma@axelero.hu

Az intézmény (újra)alapításának éve:
1996

A régi, illetve új intézmény rövid története:
A Tinódi Lantos Sebestyén Református Zeneiskola 1996-ban kezdte meg működését. Később a zeneművészeti tanszakok mellett képző- és iparművészeti ágakkal gazdagodva intézményünk művészeti alapiskolává bővült.
A 2002/2003-as tanévtől az új épületszárnyban indult útjára az általános iskolai oktatás. A bővítést követően, a 2003/2004-es tanévtől intézményünk neve Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény lett.
A tanulmányainkat nálunk kezdő és folytató diákjainkon kívül más iskolák növendékei is részt vehetnek a művészeti oktatásban. Jelenleg az alábbi tanszakokon folyik a művészeti képzés: furulya, fuvola, hegedű, kerámia, orgona, rajz-festészet, rézfúvós hangszerek, szintetizátor, média, néptánc, ütős hangszerek, zongora.
Iskolánk havonta rendez zenés áhítatokat, melyeken a zene- és táncművészeti tanszakos növendékeinknek lehetősége van a bemutatkozásra. Kiállításainkon a képzőművészeti tanszakos diákjaink munkáit is megtekinthetik az érdeklődők. Rendszeresen részt veszünk a művészeti iskolák találkozóin, fesztiválokon és különböző versenyeken. Intézményünk is gyakran otthona a hasonló rendezvényeknek: népdaléneklő verseny, kórustalálkozó, egyházzenei tábor, szavalóverseny. A református templomban mindenévben megrendezésre kerül a „Nyáresti Orgonamuzsika” koncertsorozat, melyen neves előadóművészek adnak koncertet.
Határon túli kapcsolataink is jelentősek. Tanáraink, növendékeink gyakran szerepelnek határainkon kívül.

Az intézmény közoktatási feladatai:

  • 8 osztályos általános iskola
  • 12 évfolyamos alapfokú művészetoktatás

Osztályok/csoportok száma:
általános iskola: 8 osztály
rajz-, kerámia-, néptánc- és zeneművészeti tanszakok: ütő, furulya, rézfúvós, fuvola, hegedű, zongora, szintetizátor

Létszámadatok 2003. október 1-jén (feladatonkénti bontásban):

  • általános iskola: 164 fő
  • művészetoktatás: 254 fő

A felvehető tanuló/gyermek létszáma (feladatonként):

  • általános iskola: 200 fő
  • művészetoktatás: 270 fő

Felvételi követelmény:
egyházhoz tartozás

Idegen nyelv tanítása:
angol, német

Képzési, szervezési sajátosságok:
A tanulmányainkat nálunk kezdő és folytató diákjainkon kívül más iskolák növendékei is részt vehetnek a művészeti oktatásban. Jelenleg az alábbi tanszakokon folyik a művészeti képzés: furulya, fuvola, hegedű, kerámia, orgona, rajz-festészet, rézfúvós hang-szerek, szintetizátor, média, néptánc, ütős hangszerek, zongora.
Iskolaotthonos egész napos oktatást is szervezünk.

Pedagógiai hitvallás:
Tudjuk, hogy a hit ajándék és nem érdem. Nem lehet kiérdemelni jó magaviselettel, származással, híres ősökkel. Hitre nevelni sem igazán lehet. A mi felelősségünk a helyes mintaadás, az útmutatás.

A diákönkormányzat szervezeti rendje:
SZMSZ szerint, 2004-től működik

Egyéb közlendők:
Iskolánk havonta rendez zenés áhítatokat, melyeken a zene- és táncművészeti tanszakos növendékeinknek lehetősége van a bemutatkozásra. Kiállításainkon a képzőművészeti tanszakos diákjaink munkáit is megtekinthetik az érdeklődők. Rendszeresen részt veszünk a művészeti iskolák találkozóin, fesztiválokon és különböző versenyeken.
Intézményünk is gyakran otthona a hasonló rendezvényeknek: népdaléneklő verseny, kórustalálkozó, egyházzenei tábor, szavalóverseny. A református templomban minden évben megrendezésre kerül a „Nyáresti Orgonamuzsika” koncertsorozat, melyen neves előadóművészek adnak koncertet. Határon túli kapcsolataink is jelentősek. Tanáraink, növendékeink gyakran szerepelnek határainkon kívül.

Az intézményről megjelent főbb írások bibliográfiája:
Évkönyv 2001